Informatie over het reinigen en opladen van Edelstenen

Edelstenen nemen negatieve energie uit hun omgeving op.
De mate waarin dit gebeurt verschilt per Edelsteen.
Sommige Edelstenen, zoals Citrien en Cyaniet, reinigen zichzelf en
hoeven over het algemeen niet extra gereinigd te worden.
Sommige andere Edelstenen, zoals Toermalijn, Labradoriet en Barnsteen,
nemen veel energie op en moeten dus vaker gereinigd worden.
Er zijn verschillende methodes om de Edelstenen te reinigen en op te laden.
Welke methode het meest geschikt is, verschilt ook weer per Edelsteen.
Hieronder volgt een overzichtje van de meest gebruikte reinigingsmethoden.
Stromend
water

Zon & Maanlicht
Aarde
Hematiet & Bergkristal
Salie of andere reinigende kruiden
Wierook (met name sandelhout)
Amethist
Seleniet
De eerste methode om een Edelsteen te reinigen is door hem minimaal vijf minuten onder stromend water te houden. Dit kan gewoon onder de kraan maar natuurlijk ook in een beekje of in de branding. Dit is één van de snelste reinigingsmethoden maar niet geschikt als grondige reiniging. Sommige Edelstenen worden door water aangetast en kunnen niet in water gereinigd worden. Dit geldt o.a. voor
Calciet, Magnetiet, Seleniet, Lapis Lazuli, Malachiet, Turkoois en Angeliet
 Ook zilveren sieraden met Edelstenen kunnen beter niet in water gereinigd worden omdat de Edelstenen dan los kunnen laten.
Om de Edelstenen vervolgens weer op te laden, kun je prima opladen in de volle zon. Maar Edelstenen die Mangaam bevatten zoals Amethist kunnen door het zonlicht verkleuren. Turkoois kan zelfs barsten in de zon door uitdroging. 
Wil je dit soort Edelstenen toch opladen in de zon kies er dan voor om ze af te dekken met een doekje of gebruik de ochtend zon of de zon in de namiddag wanneer deze niet op volle sterkte is. Het opladen van Edelstenen in maanlicht werkt heel goed. Vooral bij de doorzichtige gevoelsstenen. Het opladen bij volle maan heeft zelfs effect wanneer de Edelstenen achter glas liggen.
Ook door een Edelsteen in de aarde te stoppen kan die zijn negatieve lading kwijtraken. Dit is een hele zachte werkende methode die eigenlijk voor alle Edelstenen veilig gebruikt kan worden. Stop de Edelsteen minstens 24 uur in
de grond. Hoe langer je de Edelsteen in de aarde laat zitten, hoe grondiger
de reiniging. Vergeet niet waar he de Edelsteen begraven hebt.
(plaats bijvoorbeeld een stokje of iets dergelijks op de plek).
En zorg dat eventuele huisdieren de Edelsteen niet opgraven.
 
Een andere veilige en krachtige manier op te reinigen en op te laden is de reinig en oplaad-set van Beautiful Soul. Leg de Edelstenen in een organza-zakje of een schelp of bakje met Hematiet steentjes. Hematiet neemt de negatieve lading uit de Edelsteen op. Laad daarna minimaal 12  uur de Edelstenen op in de Bergkristal steentjes. De Hematiet en Bergkristal kunnen zelf gereinigd en opgeladen worden 
door ze bijvoorbeeld onder stromend water te houden. 
Wel goed afdrogen anders kan de Hematiet gaan roesten.
 
Door salie (of het gebruik van andere reinigende kruiden) te branden,
en de Edelsteen door de rook hiervan te halen met heel sterk de intentie om de Edelsteen te reinigen, kan de Edelsteen ook gereinigd worden.
Wierook werkt hetzelfde. Beautiful Soul heeft geschikte wierook op natuurlijke basis met salie en lavendel om de Edelstenen te reinigen. Sandelhout is ook een sterk reinigende wierooksoort en dus ook heel geschikt hiervoor.
 
Amethist tenslotte is een uitstekende Edelsteen om andere Edelstenen mee te reinigen. Door een Edelsteen 12 uur in een Amethist geode, op een Amethist cluster of op een bedje van Amethist Edelsteentjes te leggen wordt deze vanzelf gereinigd. Een geode geniet de voorkeur aangezien je deze zeer zelden hoeft te reinigen,
en de Edelsteen totaal omringd is met de energie van Amethist en daardoor nog dieper gereinigd wordt. Een Amethist cluster en Amethist Edelsteentjes moet je daarentegen na iedere reiniging zelf ook even goed reinigen.
 
Seleniet kan door haar reinigende eigenschappen en zachte energie heel goed gebruikt worden om andere Edelstenen mee te reinigen en op te laden.
 
Shop hieronder het Reinig & Oplaadsetje van Beautiful Soul.